Kassasysteem kopen – tel uit je winst!

Je koopt niet een kassasysteem voor de fun omdat je dat leuk lijkt. Iedereen die een winkel wil openen, hetzij een fysieke zaak of alleen een webshop, heeft er wel degelijk eentje nodig. Een kassasysteem behoort tot het hart van je business, je kunt niet zonder. Want bijna niemand vindt het fijn om urenlang handmatig alle verkopen en inkopen bij te houden. Daarvoor is automatiseren te gemakkelijk geworden. Een kassasysteem kopen behoed je dan ook voor veel administratieve rompslomp.

Kassasysteem kopen is ook inkopen bijhouden

Een kassasysteem is er niet alleen om je verkopen af te handelen. Vanuit een kassasysteem kun je namelijk ook je inkooporders aanmaken en beheren. Inkoopbeheer is van ultiem belang voor de ondernemer. Komen de producten van je leveranciers binnen, dan heb je ze via het kassasysteem in no-time ingeboekt. Kwestie van een druk op de knop.  Vervolgens kun je checken hoe het met je voorraadbeheer is gesteld. Want bij elke verkoop die je maakt, gaat het systeem automatisch je voorraad bijwerken. Inkoopbeheer en voorraadbeheer samen zorgen ervoor dat je precies weet wanneer je weer spullen moet bijkopen. Je wordt daar zelfs van op de hoogte gehouden door het systeem. Die geeft je op gezette tijden namelijk besteladviezen. Volg je die meteen op, dan blijf je altijd voorraad houden.

Een kassasysteem kopen dat onderscheid tussen gebruikers maakt

Een bijkomend iets van een kassasysteem is dat je ook inzichten krijgt in welke producten goed lopen en welke minder. Daar kun je je voorraden op aanpassen. Maar je kunt ook met marketingtechnieken proberen de minder goed lopende spullen een boost te geven. Dat doe je bijvoorbeeld als je weet dat die spullen juist de grootste winstmarge voor je hebben. Als ‘baas’ van de zaak heb je natuurlijk toegang tot alle data van het systeem. Maar niet elke medewerker hoeft de ‘gevoelige’ cijfers onder ogen te krijgen. Je geeft via het kassassysteem rechten aan sommigen en ontzegt ze aan anderen. Een kassabediende kan zo niet gaan klooien met de instellingen van jouw systeem.

Hardware die bij een kassasysteem hoort

De software van een kassasysteem biedt dus veel mogelijkheden om efficiënt en tijdbesparend je toko te runnen. Ga je een kassasysteem kopen, dan heb je wel ook hardware nodig. Allereerst een goed scherm/terminal waar alle handelingen op te volgen zijn. Ook heb je etiketten met barcode nodig. Die etiketten print je uit om op je artikelen te plakken. Komt de klant bij de kassa aan, dan heb je een barcodescanner nodig om de etiketten te kunnen lezen. Vervolgens gaan alle relevante gegevens het kassasysteem in. Met een betaalterminal (of geldlade) kan daarna de betaling plaatsvinden. Het is wenselijk en soms noodzakelijk om de klant een bon mee te geven. Dus is een bon-printer ook verplichte kost. Tegenwoordig is er een handige instelling in het systeem om het printen van de bon over te slaan, bijvoorbeeld als de klant er geen behoefte aan heeft.

Verdere voordelen van een kassasysteem

De digitale revolutie heeft nog veel handige zaken in het kassasysteem gekregen. Zo kun je ook kassabonnen per mail versturen (milieuvriendelijk, want geen print) of kortingsacties aangeven. Je kunt werken met klantenkaarten en spaarpuntenprogramma’s; of met cadeaubonnen. Een display zodat klanten kunnen meekijken met het betaalproces is ook heel klantvriendelijk. Verdiep je eens in de vele mogelijkheden voordat je een kassasysteem kopen gaat. 

Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk ook eens voorraadbeheer.